+31 (0)85 250 0244 Info@powerwatt.nl

VERDIENMODEL

VERDIENMODEL VAN EEN ENERGIEOPSLAG BATTERIJ

Batterijen gaan een steeds belangrijkere rol spelen in het energiesysteem en er zijn ook verschillende redenen waarom partijen ervoor kiezen om te investeren in een energieopslag batterij. De manier waarop een batterij waarde kan opleveren, verschilt per toepassing en per situatie.

Het terugverdienen van een batterij is een belangrijk aspect voor zakelijke gebruikers die willen investeren in duurzame energieoplossingen. Het proces van terugverdienen houdt in dat de initiële kosten van de batterij worden gecompenseerd door de financiële besparingen en inkomsten die de batterij over de tijd genereert.

Batterijen kunnen om verschillende redenen worden ingezet:

  • Geen uitbreiding mogelijk door afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
  • Niet of beperkt mogen terug leveren aan het net: batterij kan deze energie opslaan voor later gebruik.
  • Balanceren van het net
  • Onbalans in het net
  • EPEX: Handelen in elektriciteit

Kostenbesparing

Een van de voornaamste manieren waarop een batterij kan worden terugverdiend, is door kostenbesparingen op de energierekening. Door energie op te slaan tijdens perioden van lage prijzen (bijvoorbeeld wanneer er een overvloed aan zonne-energie is) en deze te gebruiken tijdens piekuren wanneer de energieprijzen hoger zijn, kunnen gebruikers aanzienlijk besparen op hun energiekosten.

Naast kostenbesparing kunnen gebruikers ook inkomsten genereren door overtollige energie te verkopen aan het net. Dit wordt aantrekkelijker wanneer energieprijzen fluctueren en hoog zijn; de opgeslagen energie in de batterij kan dan verkocht worden tegen hogere prijzen, wat bijdraagt aan het terugverdienproces.

Door slim te investeren in energieopslag en gebruik te maken van de beschikbare technologieën en marktmechanismen, kunnen gebruikers niet alleen hun investering terugverdienen maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

BATTERIJ TERUG VERDIENEN

Wat kunt u verdienen aan een batterij?

Alleen met energiehandel of netbalancering kan u al snel 200.000 euro verdienen, zo heeft u een batterij binnen een periode van 3 jaar terugverdiend. 

European Power Exchange

Als het systeem meer energie produceert dan u nodig heeft, kunt u de overtollige energie opslaan in de batterij en deze verkopen aan het elektriciteitsnet wanneer de vraag (en dus de prijs) hoog is.

EPEX is een belangrijk platform voor de handel in elektriciteit. Het dient als een stroombeurs waar energieproducenten dagelijks hun overschotten of tekorten aan elektriciteit kunnen verhandelen. De handelsprijzen worden vastgesteld door middel van een transparante biedladder, die een dag van tevoren om 12:00 uur wordt bepaald.

Met een batterij kan u elektriciteit opslaan en wanneer prijzen op het elektriciteitsnet hoog zijn, weer verkopen. Zo maakt u winst aan uw opgebrachte energie door gebruik te maken van uw energie opslag batterij.

Onbalans markt

De onbalansmarkt, ook bekend als de energiebeurs, is opgezet om de dynamiek tussen vraag en aanbod van energie te beheren.

Het komt namelijk regelmatig voor dat de vraag naar elektriciteit groter is dan wat er op dat moment beschikbaar is op het elektriciteitsnet. De energiemarkt stelt energieproducenten en -verbruikers in staat om onderling elektriciteit te verhandelen om de onbalans tussen vraag en aanbod te corrigeren.

Wilt u hier meer over weten?

× Hoe kan ik je helpen?