ISOLEREN
Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 3.300 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gasnodig voor verwarming. Dat scheelt € 2.000 per jaar! Ook in een matig geïsoleerd huis (5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n € 1.100 per jaar.
Woningisolatie is een van de grootste klappers om je milieubelasting te verminderen.
Isoleren: meer comfort…
Isoleren verbetert het comfort van je woning. Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast. Andere voordelen zijn: minder condens op de ramen, warmere voeten en ook minder geluidsoverlast van buiten.
Geen rommel, snel klaar
De meeste huizen zijn prima te isoleren zonder verbouwing. Het is dan een klusje zonder veel rommel en gedoe. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is in een halve of hele dag klaar. Binnen geeft het geen stof of rommel. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd, de woonkamer blijft ongemoeid. HR++ glas en triple glas wordt ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, is het meeste werk buiten en hoef je binnen alleen maar wat meubels te verplaatsen en schoon te maken. Het isoleren van je (schuine) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant, wat betekent dat je de zolder moet opruimen (en na afloop schoonmaken).
Voor platte daken die kun je kiezen voor een “omgekeerd dak” Isolatie wordt dan aan de bovenzijde er opgelegd en vastgelijmd. Denk ook er eens aan om direct zonnepanelen er op te leggen, tenslotte je bent toch bezig.
Kozijnen en glas
Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je je ramen gaat vervangen. Het is zonde om voor een lagere isolatiewaarde te kiezen. Met triple glas en HR++ glas bespaar je veel meer energie dan met gewoon dubbel glas (‘thermopane glas’) en de extra kosten vallen mee.
Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te plaatsen (dat zijn ramen die open kunnen). Vervang dan het hele kozijn of kies voor HR++ glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in één gevel: plaats je bijvoorbeeld triple glas in een groot kozijn en HR++glas in een kleiner raam dat ernaast zit (en dat open kan), dan zie je een beetje verschil in kleur en lichtinval. Meestal is dit niet hinderlijk, maar je kunt het glasbedrijf vragen om vooraf het verschil te laten zien.
Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee: het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas kost ongeveer 20% meer dan met HR++ glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn even duur als met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in alle materialen: hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking.
Vormt isoleren onderdeel van meerdere maatregelen laat dan vooraf een goed (energetisch) advies opmaken