+31 (0)85 250 0244 Info@powerwatt.nl

PEAKSHAVING

Altijd voldoende capaciteit dankzij energie opslag in de batterij voor Industrie en distributie.

Ons energie opslag systeem vangt piekbelastingen op in het energienetwerk. Met de komst van intern transportmiddelen met lithium-ion accu’s is er meer dan ooit de noodzaak gekomen naar slim energiebeheer. De toenemende vraag naar grotere hoeveelheden elektriciteit door de snelladers die bij lithium-ion accu’s horen kan in veel gevallen steeds lastiger worden beantwoord. Met ons energie opslag systeem zet u een flexibele powerbank tussen de laders en het stroomnet die piekbelastingen opvangt. Deze vorm van peak shaving garandeert beschikbaarheid van energie en bespaart kosten.

Interne transportmiddelen met een lithium-ion accu zijn altijd inzetbaar dankzij het onbeperkt tussentijds bijladen. Het opladen gebeurt simpel tijdens pauzes, waarbij zelfs een kwartier opladen al flink rendeert. Dat maakt de heftrucks 24 uur, 7 dagen per week inzetbaar en dat is voor veel logistieke bedrijven aantrekkelijk. Keerzijde van het gebruik van lithium-ion heftrucks is dat het interne stroomnetwerk geschikt moet zijn voor die korte, intensieve laadperiodes. Dat is niet altijd het geval. Met het energie opslag systeem beschikt u over een oplaadbare powerbank, die energie opslaat en afgeeft. Dankzij zijn schaalbaarheid en flexibiliteit is de powerbank voor elk bedrijf, ongeacht organisatiegrootte en aantal trucks, een interessante en kostenbesparende oplossing.

De voordelen van het energie opslag systeem:

  • Vangt de piekbelasting op bij het opladen van meerdere lithium-ion heftrucks tegelijkertijd;
  • Gegarandeerde beschikbaarheid van elektriciteit op elk moment;
  • Flexibele opstelling van acculaadpunten in het bedrijf;
    Beschikbaar als koop, lease of huur en geschikt voor elke logistieke operatie, ongeacht grootte en truckvloot;
  • Maakt een nieuwe infrastructuur of een herinrichting van de elektrische installatie overbodig;
  • Slaat energie op, bijvoorbeeld uit zonnepanelen, voor later gebruik of voor terugkoop aan de energiemarkt.

Appartementen of buurtaccu

Peakshaving komt ook voor in woningbouw. Ook hier hebben we oplossingen voor. 

Wanneer een blok of complex volledig all-electric wordt ontstaat er een piek bijvoorbeeld bij het koken of verwarmen/koelen. Onze batterij draagt zorg voor de oplossing en is direct toepasbaar.

Is het project voldoende groot kan tevens gekeken worden naar energiehandel waardoor een interessante business-case ontstaat. 

Peak Shaving Systemen

De omvang van de aansluiting op het elektriciteitsnet wordt bepaald door de piekvraag. Voor particulieren is dat vaak 25A met één fase, voor bedrijven loopt dit van 25A tot soms meerdere honderden ampères verdeeld over 3-fasen die een fabriek van het elektriciteitsnet kan betrekken.

Naast de vaste kosten van de aansluiting worden bij industriële aansluitingen ook kosten in rekening gebracht voor vermogenspieken die door het starten van machines en processen kunnen ontstaan. Deze kosten zijn relatief hoog en worden over een langere tijd doorberekend, ook als deze zich maar enkele keren of zelfs eenmalig voordoen.

Het uitbreiden van de bestaande netaansluiting om nieuwe machines en processen te faciliteren is vaak een kostbare aangelegenheid dus het is belangrijk om bij de netbeheerder te controleren of de elektrische componenten zoals bekabeling en transformators aan de hogere eisen kunnen voldoen. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet een netverzwaring door gevoerd worden die zeer kostbaar is en veel tijd kost. Belangrijk is wel om te weten dat als het pand gehuurd word er hogere huurkosten en/of een aanpassing van de looptijd van het huurcontract kan ontstaan.

Voor bedrijven die graag willen verduurzamen en kosten willen reduceren kan een peak shaving systeem al een oplossing zijn. Dit systeem kan volledig geautomatiseerd worden waardoor energie wordt vrijgegeven aan de hand van bijv. startcommando’s van machines en apparatuur.

30kW/120kW systeem

Voor applicaties die in deze vermogens range vallen, kan gebruik gemaakt worden van een 19” kast met een 30kW converter en 13 batterijen (35kWh). Deze converters beschikken ook over de mogelijkheid om off-grid te functioneren. Er kunnen meerdere converters, zowel on- als off-grid, parallel geschakeld worden waardoor systemen tot 120kW te configureren zijn.

Technologie

Om een piek duidelijk te kunnen meten en daarop te reageren wordt een speciale snelle meter in de hoofdaansluiting of bij de betreffende machine geplaatst. Deze meter ziet het vermogen oplopen en zal bij het bereiken van een drempelwaarde de converter het commando geven om additioneel vermogen te gaan leveren. Door het instellen van de juiste parameters in het geïntegreerde besturingssysteem wordt voorkomen dat de hoofdaansluiting overbelast wordt of dusdanige pieken ontstaan dat er extra kosten door de netbeheerder in rekening worden gebracht.

Voor die applicaties waarbij het plaatsen van additionele meter niet mogelijk is, kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een aparte start-schakelaar die niet alleen de machine start maar ook direct de converter(s) inschakelt.

Voorbeelden:

Uitbreiding van het aantal vorkheftrucks in een magazijn vraagt in sommige gevallen ook om additioneel vermogen voor de hoofdaansluiting. Zeker bij het inzetten van heftrucks met Lithium batterijen die een hogere laadstroom vragen.

Spuitgietmachines vragen veel vermogen tijdens het vormen van kunststof. Het verwarmen is een relatief constant vermogen, maar tijdens het in gang zetten van de persworm wordt er veel vermogen gevraagd.

In alle bovenstaande gevallen kan door middel van een peak-shaving systeem hogere kosten worden voorkomen.

× Hoe kan ik je helpen?