+31 (0)85 250 0244 Info@powerwatt.nl

Keuken

Inductiekookplaat of gas?

Inductie_wokken_800x600.jpg

Meer dan de helft van de mensen kiest bij een nieuwe kookplaat voor inductie. Niet per se omdat gas heeft nu eenmaal zijn langste tijd gehad. Een inductiekookplaat ziet er strak uit en is makkelijk schoon te maken. De kookplaat geeft snel warmte, maar wordt zelf niet zo heet. Een inductiekookplaat is de zuinigste keuze als het om elektrisch koken gaat.

Gas- en inductiekookplaten ontlopen elkaar nu nog nauwelijks op CO2-uitstoot. Als de stroom duurzamer wordt, wint de inductiekookplaat het wel van het gas. 

Aanpassing meterkast en extra stroomdraad naar keuken

Voor het aansluiten van een inductiekookplaat moet er een extra stroomdraad naar de keuken komen en meestal ook extra groepen in de meterkast. Ook moet jouw aansluiting op het elektriciteitsnet misschien worden verzwaard. Als er aanpassingen in de meterkast nodig zijn, denk dan meteen na over een extra groep en stroomdraad voor zonnepanelen en warmtepomp.Wil je toch nog een tijdje de gaskookplaat uit je oude keuken gebruiken: leg dan wel meteen een (loze) leiding aan voor de aansluiting van een inductiekookplaat. Dat voorkomt dat je later moet gaan breken in je pas aangelegde nieuwe keuken.

Warm water: kranen en korte leidingen

Bijna alle nieuwe keukenkranen zijn standaard voorzien van ‘volumebegrenzers’ voor besparing van (warm) water. Dat maakt een duurzame keuze makkelijk.
Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken zullen de close-in boiler en combi-kokendwaterkraan als optie langs komen. Ze werken op elektriciteit, en passen in die zin bij aardgasvrij wonen. Maar ze zijn niet energiezuinig en leiden met de huidige grijs-groene stroom in Nederland tot meer uitstoot van CO2 dan warm water uit een hr-ketel, in combinatie met kokend water uit de waterkoker of fluitketel. Lees meer over Water koken.

Bij een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan is het verschil met een hr-ketel klein. Je zou kunnen kiezen voor een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan, wetende dat de komende jaren de stroom in Nederland duurzamer wordt. Zo zet je toch een stap richting aardgasvrij wonen. Een andere keuze is een zonneboiler voor warm water (in de winter elektrisch naverwarmd, of door je hr-ketel op gas), en een waterkoker voor snel kokend water.

Zoek bij maken van de nieuwe keuken naar de kortste route van keukenkraan naar toestel voor het warmwater. Een korte leiding beperkt het energieverlies, én de wachttijd.

× Hoe kan ik je helpen?