De energietransitie brengt een groeiende vraag naar batterijopslag met zich mee. Maar waar moet je precies op letten bij de aanschaf van zo’n batterij? Het lijkt een simpele aankoop, maar schijn bedriegt. In deze blog zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Verdiep je in de partij die de batterij levert. Heeft deze partij een eigen technisch team of loopt alle service via een buitenlandse fabrikant? Veel leveranciers kopen direct in uit Azië en hebben geen lokaal serviceteam. Dit zorgt vaak voor lange doorlooptijden bij storingen, taalbarrières en onduidelijkheid over verantwoordelijkheden. Kies bij voorkeur voor een leverancier met eigen monteurs en technische specialisten die snel kunnen schakelen, zowel op locatie als op afstand.
Garanties: weet wie verantwoordelijk is
Bij batterijen werkt het anders dan bij bijvoorbeeld zonnepanelen. Er is geen sprake van ‘vervangen’, maar van repareren. En de garantie? Die ligt juridisch bij de importeur of Europese fabrikant. Een verkoper mag deze niet zomaar ‘verleggen’ naar een Chinese producent – iets wat helaas in de praktijk wél regelmatig gebeurt. Vraag dus altijd hoe de garantie geregeld is en wie hiervoor aansprakelijk is.
End-of-life: wat gebeurt er als de batterij afgeschreven is?
Volgens Europese wetgeving moet een batterij aan het einde van de levensduur worden opgehaald en verwerkt. Hiervoor moet de fabrikant of importeur zijn aangesloten bij een erkende instantie zoals Stichting OPEN. Controleer of dit het geval is en vraag naar de voorzieningen die hiervoor zijn getroffen. Dit voorkomt verrassingen in de toekomst.
Conclusie: Een batterij kopen doe je niet zomaar. Laat je goed informeren, stel kritische vragen en kies voor een betrouwbare partij die niet alleen vandaag levert, maar ook morgen voor je klaarstaat.
POWERWATT
De oplossing voor uw energie-uitdagingen in diverse sectoren.
Burgemeester Brokxlaan 12
5041 SB Tilburg